Zeeland krijgt een team dat zich richt op een Leven Lang Ontwikkelen
Zeeland krijgt een team dat zich richt op een Leven Lang Ontwikkelen

Naar een evenwichtige Zeeuwse arbeidsmarkt, met een plek voor iedereen

Zeeland krijgt een team dat zich richt op een Leven Lang Ontwikkelen

Het werk verandert. We hebben te maken met energietransitie en klimaatbanen, digitalisering en robotisering. En door het digitale werken vervagen de grenzen en werken we steeds internationaler. Ook verandert de vraag naar mensen binnen sectoren. In sommige sectoren neemt de vraag naar personeel af en andere sectoren staan te springen om nieuwe collega’s.

Deze veranderingen hebben een grote invloed op de arbeidsmarkt en op het onderwijs. Het is steeds belangrijker om in te zetten op een leven lang ontwikkelen.

Leven Lang Ontwikkelen

Binnen Zeeland zijn het UWV, Scalda, Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) en het Leerwerkloket gestart met een gezamenlijk Zeeuws team voor ontwikkeling, bij- en omscholing. Dit in het kader van het thema Leven Lang Ontwikkelen (LLO).

Dit team gaat de aansluiting tussen de arbeidsmarkt en het onderwijs verbeteren. Dat is nodig omdat Zeeland de krapste arbeidsmarkt van het land heeft. Door het onderwijs en het trainingsaanbod beter te laten aansluiten op de vraag vanuit het bedrijfsleven, verwachten we meer mensen aan het werk te helpen en te houden. We creëren op deze manier vooral kansen voor krapteberoepen in de sectoren die dit het hardst nodig hebben.

Werkwijze

Het team pakt alle vragen en verzoeken op van geïnteresseerden die behoefte hebben aan meer informatie, begeleiding of matching bij het zoeken naar een baan of werkgever. Dat kan zijn door een brede intake of door te verwijzen en zo iemand snel op de juiste plek te krijgen.

Het doel is om duurzame matches te maken. Het LLO-team geeft advies bij vragen over loopbaan en ontwikkeling. Van oriëntatie en keuze voor een scholings- of ontwikkelingstraject tot de matching met de opleider.  

Het LLO-team werkt nauw samen met het Zeeuws Mobiliteitsteam. Op deze manier kunnen mensen die zich willen laten om- of bijscholen ook ondersteuning krijgen bij de matching met werkgevers.

De verschillende ontwikkeling- en opleidingsmogelijkheden binnen Zeeland worden gebundeld op een centrale website. Zo brengen we alle bestaande initiatieven voor scholing en begeleiding samen. Dit geeft meer inzicht in de mogelijkheden voor werkgevers, werknemers en werkzoekenden.

 

Leven Lang Ontwikkelen in Zeeland projectteam

 

Contact met het LLO-team

Het team is op 6 maart gestart. De komende periode wordt het team aangevuld met adviseurs. Ondertussen wordt gewerkt aan informatie voor op de website en zijn er contacten met opleiders. De verwachting is dat het team vanaf mei bereikbaar is voor inwoners van Zeeland die zich willen ontwikkelen.