Open Hiring: aan de slag met enthousiasme en doorzettingsvermogen

Sta je te springen om gemotiveerd personeel, maar blijven de vacatures open staan? Al eens gedacht aan een andere wijze om vacatures in te vullen? Bijvoorbeeld door mensen in dienst nemen omdat ze enthousiasme en doorzettingsvermogen tonen in plaats van kennis en ervaring? Open Hiring biedt kansen. Een aantal Zeeuwse werkgevers ging je al voor.

Bij Open Hiring kunnen werkgevers personeel werven zonder sollicitatieprocedure of achtergrondinformatie. In plaats daarvan worden banen opengesteld voor iedereen die geïnteresseerd is in het werk. Achtergrond, ervaring of opleiding spelen dan geen rol.

Langdurig werkloos

Het idee achter Open Hiring is om gelijke kansen te bieden aan mensen die anders moeite zouden hebben om werk te vinden. Dan gaat het bijvoorbeeld om mensen die langdurig werkloos zijn, een strafblad hebben of geen opleiding hebben gehad. Ook voor mensen die het spannend vinden om te solliciteren is deze methode heel geschikt. Het doel is om iedereen kansen op de arbeidsmarkt te geven.

Start Foundation haalde deze methode uit Amerika op het moment dat het lastig werd om op de traditionele manier personeel te werven. Hayat El Barmaki, UWV Open Hiring-ambassadeur binnen Zeeland, is ervan overtuigd dat Open Hiring een grote kans van slagen heeft als bedrijven ervoor kiezen voor deze manier van personeel werven.  “Je ziet er mooie dingen ontstaan zodra de werkgever in de wervingsmethode gelooft en hier wat creativiteit op los laat,” aldus Hayat.

Toen en nu

De eerste Zeeuwse werkgever die Open Hiring inzette is Market Plaza-Albert Heijn in Burgh-Haamstede. Zij begonnen met Open Hiring om het voor mensen, die om wat voor reden ook niet aan werk komen, gemakkelijker te maken. Market Plaza-Albert Heijn wil hiermee laten zien een werkgever voor iedereen te zijn.

Tegenwoordig gaat het werven van personeel zelfs nog iets verder. Zij gaan ook zélf naar de mensen toe, omdat het voor mensen die een uitkering krijgen moeilijk is de stap naar betaald werk te zetten. Plaza HR-medewerker Maaike Stouten: “Het is goed dat wij naar de mensen toe gaan om ze dit aan te reiken en zo de drempel te verlagen.” Recent heeft er een mooie samenwerking plaatsgevonden tussen UWV, Market Plaza en de voedselbank. 

Luisteren en meedenken vindt deze werkgever belangrijk. Door bijvoorbeeld samen op zoek te gaan naar een antwoord op de vraag wat mensen op de werkvloer en privé nodig hebben. Hiermee groeien de kansen op goede arbeidsrelatie.

Vaste contracten

De ervaringen van Market Plaza-Albert Heijn met Open Hiring zijn goed. Het heeft al geleid tot het aanbieden van vaste contracten en het uitbreiden van de locatie in Bruinisse. Ook zijn er functies uitgebreid en zijn er doorgroeimogelijkheden geboden aan werknemers.

Op de huidige arbeidsmarkt staan er nog steeds mensen aan de zijlijn. Vaak omdat ze nog tegen vooroordelen aanlopen. Door te vertrouwen op de kwaliteiten van mensen en rekening te houden met individuele wensen ontstaan positieve ervaringen.

Geïnteresseerd?

Ben jij de volgende Zeeuwse werkgever die wij aan het rijtje Zeeuwse Open Hiring werkgevers kunnen toevoegen? Of ben je (als werkgever) geïnteresseerd in deze wervingsmethode? Neem gerust contact op met Hayat El Barmaki. Hij komt er graag meer over vertellen.  

Hayat El Barmaki: 06-11291291 of Hayat.ElBarmaki@uwv.nl