Loopbaancoach Marcel Minheere helpt mensen met hun (nieuwe) carrière

Loopbaancoach en teamtrainer Marcel Minheere helpt mensen die een volgende stap willen maken in hun carrière. Hij begeleidt ze naar een andere baan als ze werkloos dreigen te raken, maar ook als ze vastlopen in hun huidige werk gaat hij met ze aan de slag. Dit doet hij als parttime adviseur bij het Zeeuws Mobiliteitsteam én in zijn eigen praktijk ‘Laboro.Work’.

 

Hoe ben je bij dit team terechtgekomen?

Tijdens de coronapandemie ben ik vrijwillig gaan werken als vakbondsconsulent voor FNV. De overheid dacht dat er veel mensen hun baan zouden verliezen en ze boden hulp aan om hen zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen. Daarom werden er regionale mobiliteitsteams opgericht. In Zeeland is het Zeeuws Mobiliteitsteam actief. In dit team werken overheidsorganisaties en bedrijven samen. Sinds 2021 ben ik voor de vakbond als trajectadviseur bij het Zeeuws Mobiliteitsteam terecht gekomen. De pandemie is voorbij, maar het mobiliteitsteam blijft bestaan. Nu ondersteunen we mensen met allerlei vragen over hun loopbaan.

Foto van loopbaancoach Marcel Minheere. Man met kort haar, zwarte trui, spijkerbroek en blauwe sportieve schoenen. Hij zit op een houten bankje voor een huis met een grote klimroos met roze bloemen.

Marcel Minheere, loopbaanadviseur

Hoe ga je te werk?

Als ervaren loopbaancoach ga ik met kandidaten aan de slag om te kijken wat ze kunnen doen om meer kans te krijgen op een baan. Dit kan zijn bij werkloosheid, maar ook bij ook bij dreigend ontslag of als iemand zijn huidige job niet meer leuk of uitdagend vindt. Om erachter te komen wat er aan de hand is ga ik eerst met de kandidaat in gesprek. Samen kijken we wat de persoon allemaal kan. Daarnaast is het belangrijk om te weten of mijn kandidaat positief is ingesteld heeft of juist last heeft van gedachten die hem tegenwerken. Deze gesprekken voeren we op een manier waardoor mensen zich veilig genoeg voelen om alles te vertellen. Als iemand een uitkering krijgt of zijn baan dreigt kwijt te raken, bespreek ik dit nooit met andere partijen. Dus hoe de situatie ook is; we kunnen er over praten. Zo werkt het Zeeuws Mobiliteitsteam en zo werk ik ook.

Welke technieken gebruik je bij het coachen?

Neurolinguïstisch Programmeren. Dat is een manier om een kandidaat anders naar zichzelf en anders naar zijn werk te laten kijken. Een andere manier heet intuïtief schrijven, waarbij mensen ontdekken wat ze graag willen. Verder geef ik verschillende workshops.

Welke workshops geef je dan?

De workshop Verlies van werk gebruik ik nogal eens. Ik merk dat veel mensen na het afscheid nemen van een baan moeite hebben om hun oude job echt los te laten. Dat kan in de weg staan als je ander werk zoekt. Door goed met dat baanverlies om te leren gaan, kijkt iemand positiever en met meer energie naar de toekomst. Vervolgens gaan we zoeken naar wat iemand echt wil. Dat zorgt ervoor dat de persoon zelf bepaalt wat hij wil en in actie komt. Om er achter te komen wat iemand wil, kunnen we iemand testen. Pas als duidelijk is waar we een kandidaat mee moeten helpen onderzoeken we wat nodig is om dat mogelijk te maken. Bijvoorbeeld: ik ben nu logistiek medewerker maar wil een baan in de techniek.

Hoe verloopt zo’n overstap?

Je kunt denken aan een omscholing in de vorm van werken en leren tegelijk. Zelf denk ik altijd in mogelijkheden. Dat zet ik ook in bij de begeleiding van kandidaten. Ik vraag veel van de kandidaten - bijvoorbeeld: waar wil je naartoe en wat ben je bereid daarvoor te doen - en dat levert ook resultaat op. Door actie te ondernemen merken ze dat er veel meer mogelijk is dan gedacht. En zoals gezegd, als het makkelijk zou zijn, zou iedereen het toch doen?

Heb je zelf wel eens zo’n overstap gemaakt?

Ik werkte in de bouw en ik had zeer goede arbeidsvoorwaarden en vooruitzichten. Toch heb ik besloten iets anders te gaan doen. Ik merkte dat ik het fijn vond om mensen te coachen en ze op die manier aan werk te helpen. Want werk is een belangrijk deel van wie je bent. De overstap was zeker niet gemakkelijk, want ik moest veel van wat ik had loslaten. Door weer naar school te gaan, goede afspraken te maken met mijn gezin en mezelf volledig in te zetten, doe ik nu wat ik het allerliefste wil.

Meer weten over het Zeeuws Mobiliteitsteam?

Ga naar de informatiepagina voor werkzoekenden en werknemers. Ben je werkgever en wil je meer informatie? Klik dan hier. Je kunt ook mailen naar mobiliteitsteam@aandeslaginzeeland.nl of bel naar 0611004217.

Ben je werkzoekend? Dan kun je hier terecht. Of bellen naar 0611004217.