Zijn verhaal lijkt in een aantal opzichten op een sprookje. Het gaat over Iwan (43), een werknemer met een arbeidsbeperking. En het gaat over het WerkgeversServicepunt (WSP) én werkgever Preworxs. Sámen gaan ze aan de slag om Iwan aan een ‘gewone’ baan te helpen.
Iwan kende een leven vol hindernissen en tegenslagen. Hij doet aangepast werk en tóch durft hij met ondersteuning van het WSP de stap naar de gewone arbeidsmarkt te zetten. Dat lukt. Met alle mooie gevolgen van dien. ‘’Ik krijg nu waardering en dat raakt me,’’ zegt Iwan. Hij heeft een nieuwe toekomst heeft gevonden als medewerker van Preworxs in Goes. Daar maken ze technische installaties in de werkplaats, die later op locatie geplaatst worden.
Hoger niveau
Het begint bij de nieuwe klantmanager van Werkgeversservicepunt (WSP) GR de Bevelanden, die het dossier van Iwan een paar maanden eerder tevoorschijn haalt en constateert dat Iwan meer kan dan hij nu doet om te re-integreren in gewoon werk. Iwan werkt dan al jaren bij het sociaal werkbedrijf De Betho. Het WSP ziet mogelijkheden om hem op een hoger niveau aan het werk te helpen.
Zie je dat zitten? Is de vraag aan Iwan, die op zijn beurt zegt: ‘’We kunnen altijd kijken. Is het niks dan zien we wel.’’ Dat is al een opmerkelijke uitspraak voor iemand die tien jaar eerder de diagnose autisme kreeg. ‘Een moeilijk kind’, zo werd hij heel zijn leven gezien.
Minderwaardigheidscomplex
Van huis uit was hij gewend dat er op hem gemopperd werd. Nooit werd hij gewaardeerd. Iwan hield er een minderwaardigheidscomplex aan over. Na de mavo deed hij allerlei soorten werk. Ook was hij werkloos om uiteindelijk in de bijstand te belanden. Daarna ging hij bij De Betho aan de slag.
Daar werkt hij jaren en nu is hij plotseling in gesprek met het WSP. Spannend, vindt Iwan het. ‘’Wij kunnen een baan voor je vinden die goed bij je past. We leveren maatwerk,’’ krijgt hij te horen. Eerst moet er een WBA-indicatie (Wet Banenafspraak) worden aangevraagd.
Proefplaatsing
Die indicatie komt er. Het is het bewijs dat Iwan zelfstandig bij een ‘gewone’ werkgever aan de slag kan, maar daar – omdat hij een aantoonbare arbeidsbeperking heeft – niet in staat is het minimumloon te verdienen. Toch zien ze mogelijkheden in Iwan, die een zogenoemde proefplaatsing krijgt. Hij kan met behoud van uitkering twee maanden in Goes aan de slag bij Preworxs.
Successen en mislukkingen
‘’Ik dacht: twee maanden, daar kunnen we ons geen buil aan vallen,’’ aldus Johan Bogert, commercieel manager bij Preworxs. Vraag is dan hoe Iwan zich gaat houden bij het bedrijf, waar het de gewoonte is medewerkers direct aan te spreken op successen en mislukkingen.
‘’Wij benaderen mensen als Iwan nét als alle andere medewerkers. Hij krijgt taken die hij aankan en als hij het mis laat gaan, krijgt hij het ook te horen,’’ zegt Johan Bogert. Volgens hem zijn mensen als Iwan het beste bewijs dat er veel verborgen arbeidspotentieel is. Het geheim? Medewerkers taken geven die ze aankunnen in plaats van een functie die te hoog gegrepen is.
Waardering
Het is begin 2023 als Iwan begint bij Preworxs. Inmiddels zijn we negen maanden verder. Het is Iwan z’n taak om pvc-pijpen en rioolbuizen te zagen. Dat gebeurt met een computerprogramma. En hij zorgt er ook voor dat reststukken tóch nog gebruikt kunnen worden. Hij krijgt waardering van collega’s. ‘’Mijn begeleider Bart zei: van mij mogen er nóg tien komen als jij.’’
Iwan blijft overeind bij Preworxs. Er is eveneens waardering vanuit het WSP GR de Bevelanden. Ze zien hoe Iwan zijn best doet om een stap te zetten in zijn loopbaan. Het is de kandidaat die zelf bijdraagt aan zijn eigen succes.
Bij Preworxs is op elke vijf medewerkers die aangepast werk doen, een begeleider aangesteld. ‘’Daar hebben we ook weer een les uit geleerd. Toen deze zomer alle begeleiders op vakantie gingen, liep het mis. Dat moeten we de volgende keer anders doen,’’ aldus Johan Bogert.
Positiever en verzorgder
Iwan, die in deeltijd werkt is inmiddels bezig zijn uren uit te breiden. Hij werkt volgens aangepaste werktijden. Sinds hij bij Preworxs werkt is hij veranderd. ‘’Ik sta positiever in het leven.’’ Zijn omgeving ziet ook hoe hij uiterlijk is veranderd. ‘’Verzorgder,’’ klinkt het.
Straks, over een paar maanden loopt zijn jaarcontract af. ‘’Dan zien we wel weer verder,’’ zegt Iwan. ‘’Voorlopig ben ik blij met wat ik nu heb opgebouwd.’’
Sociaal ondernemen
Werkgevers die meer willen weten over sociaal ondernemen, Wet Banenafspraak of andere vragen over personeel vinden, binden en boeien, kunnen op deze website terecht. Ga hiervoor in het menu naar 'voor werkgevers'. Voor specifiekere informatie, hulp en advies kunt u bellen of mailen met de contactpersoon van één van de vier werk(gevers)servicepunten in Zeeland. Zij helpen u graag verder!