‘Gun jezelf dat gesprek en klop aan bij het ZMT’

Vanuit een prachtig oud pand in hartje Middelburg, runt Danielle van Iersel haar loopbaancoachpraktijk ‘de keuze’. Met koffie of thee, en chocolade op tafel, gaat ze in gesprek met haar kandidaten, die om wat voor reden dan ook op zoek zijn naar een baan, of willen kijken waar ze staan in hun loopbaan. Bij anderen gaat het over duurzame inzetbaarheid, waarbij werknemers van werk willen veranderen bij de huidige werkgever, of willen onderzoeken wat daar nog meer voor mogelijkheden zijn. Daarnaast is Danielle vanaf dag één als parttime adviseur betrokken bij het Zeeuws Mobiliteitsteam (ZMT).

 

Vanaf de start van het Zeeuws Mobiliteitsteam in 2021, ben je daaraan verbonden. Bevalt dat?

Ja, dat is enorm leuk werk. De samenstelling van het team is vanaf het begin ongewijzigd. Gemeenten, UWV, vakbonden, werkgevers en het onderwijs werken hier nauw samen. Ik ben vanuit het Leerwerkloket aan het team verbonden. We zijn blanco begonnen en met zijn allen hebben we die kleurplaat ingekleurd. Wekelijks komen we bij elkaar voor overleg. Daardoor kennen we elkaar en elkaars kwaliteiten. Dat is de kracht van dit team.

 

Jouw praktijk is aan huis, het is hier gezelliger dan op een kantoor. Dat lijkt me makkelijker praten voor kandidaten.

Dat is ook helemaal de bedoeling. Tijdens het kennismakingsgesprek luister ik eerst naar wat mensen te vertellen hebben. Daarna vertel ik wie ik ben en hoe ik werk. Mensen die hier komen wil ik laten voelen dat ik het meen en dat ze alles ter sprake mogen brengen. Die vrijheid geef ik ze. Ik kom ze zonder oordeel tegemoet. We kijken of er een klik is. Als de hulpvraag duidelijk is, stippel ik een plan uit. Ik vind het prachtig om mensen bij zichzelf uit te laten komen. Daar ligt mijn expertise.

Hoe gaat dat in zijn werk?

Alles in mijn gesprekken is gericht op het achterhalen van antwoorden op de vragen: wie ben ik, wat kan ik, wat wil ik. Dat is de basis. Om daarachter te komen, kan ik werken met biografische opdrachten. Een voorbeeld daarvan is werken aan een levenslijn die is opgedeeld in levensfasen van zeven jaar. Daarmee krijgen de kandidaten inzicht in hun leven, hoe ze geworden zijn tot wie ze nu zijn en welke keuzes ze hebben. Omscholen, overstappen naar een andere baan, stoppen als zzp’er, allemaal keuzes. Kandidaten kunnen deze opdrachten thuis, in hun eigen omgeving uitwerken. Als reactie krijgen ze van mij een persoonlijk advies dat ze later weer kunnen gebruiken in hun sollicitatiebrief, of op een LinkedIn profiel.

 

Werkgevers schreeuwen om mensen, hoe krijg je de juiste persoon op de juiste plek?

Zodra mensen weten: `wie ben ik, wat kan ik, wat wil ik`, zijn ze klaar voor de arbeidsmarkt. Dan kijken ze anders naar werk en vallen alleen passende vacatures op. Ze weten welke organisatie bij ze past en wat de doelgroepen zijn waartoe ze zich willen verhouden. Als jij straks naar huis wandelt en ik zeg: Als je oplet zie je een gele fiets staan, dan zíe je die ook ergens staan. Zo werkt dat ook op de arbeidsmarkt. Dat enorme aantal vacatures kan verlammend werken, maar als jij alleen die ‘gele fiets’ eruit hoeft te pikken, dan weet je dat het de jouwe is.

 

Loopbaancoaching heeft dus ook voordelen voor werkgevers?

Ja, want mijn reacties op het ‘huiswerk’ van de kandidaat, zijn meteen bruikbaar in de cv en de sollicitatiebrief. Die passen één op één bij de persoon. Dat betekent dat werkgevers de persoon die ze tegenover zich hebben, degene is die ze ook op papier zien staan. De ruis is weg. Beide partijen hebben elkaar nodig: het is gelijk over steken, zal ik maar zeggen. Daar mag ik mijn steentje aan bijdragen. Daarom vind ik dit het mooiste beroep van de wereld.

 

Heb je nog een tip? Een duwtje in de rug voor mensen die twijfelen of ze bij het ZMT willen aankloppen?

Gun jezelf dat gesprek om de balans op te maken, om in de spiegel te kijken en te ontdekken welke keuzes er zijn. Voor iedereen is er uitzicht op een baan die tot aan het pensioen voldoening geeft. En waarbij je ook na werktijd nog genoeg energie overhoudt voor sport, je gezin, hobby’s. Mijn motto is dan ook: ‘Fluitend naar je werk en fluitend naar huis.’

 

Zeeuws Mobiliteitsteam hoe zat het ook alweer?

Werkzoekenden vinden hier meer informatie.
Werkgevers kunnen hier terecht.   

 

Daniëlle van Iersel

Vanaf 2002 werkt Daniëlle (57) voor diverse doelgroepen: mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, of diegenen die rondlopen met een loopbaanvraag. In 2013 verhuist ze naar Zeeland waar ze in 2014 haar eigen loopbaancoachpraktijk ‘de keuze’ start en voor landelijke opdrachtgevers diverse trajecten oppakt, waarvan de laatste jaren vooral Duurzame Inzetbaarheid en Van Werk Naar Werk-trajecten. Vanuit het Leerwerkloket werkt ze parttime bij het Zeeuws Mobiliteitsteam (ZMT).