Frans Bauer over Leven Zonder Letters
Frans Bauer over Leven Zonder Letters

Naar een evenwichtige Zeeuwse arbeidsmarkt, met een plek voor iedereen

Frans Bauer over Leven Zonder Letters

KIJKTIP! | Leven Zonder LettersIn Nederland hebben naar schatting 2,5 miljoen mensen moeite met lezen en schrijven. Zij maken elke dag mee hoe moeilijk het is om te "leven zonder letters".Het moeite hebben met lezen en schrijven beperkt deze mensen enorm in hun dagelijks leven en in het vervullen van hun dromen. Niet kunnen solliciteren, omdat het lastig is om een sollicitatiebrief te schrijven. De informatieborden op het station niet goed kunnen lezen en daardoor niet met de trein durven reizen.

Vaak ervaren mensen met laaggeletterdheid een gevoel van schaamte en durft er niet om hulp gevraagd te worden.

Helpende hand

In het programma Leven Zonder Letters biedt Frans Bauer de helpende hand. Hij volgt twaalf mensen die laaggeletterd zijn en daagt hen uit om hun grootste onzekerheid te lijf te gaan. En hun droom uit te laten komen. Maar vooral om te laten zien dat wanneer je om hulp vraagt er heel veel mogelijk is.

In het verleden heeft Frans Bauer er geen geheim van gemaakt dat zijn ouders niet konden lezen en schrijven. Als de familie naar een buitenlandse tv-serie keek, las Frans de ondertiteling voor zijn ouders.

Schaamte en onvermogen

Frans: ‘’De keren dat ik mijn ouders, die moeizaam konden lezen en schrijven, zag worstelen met gevoelens van schaamte en onvermogen zijn niet op een hand te tellen. Over het maken van een programma rond dit onderwerp, heb ik geen moment getwijfeld. Ik hoop dat Leven Zonder Letters een bijdrage levert om het taboe rond laaggeletterdheid te doorbreken en mensen te inspireren een eerste stap te zetten tot verbetering."

Leven Zonder Letters is te zien vanaf maandag 30 oktober om 21.25 uur op NPO 1.
Meer over het programma van Frans Bauer: Leven zonder Letters