Expat Center Zeeland: loket voor internationals in Zeeland

Eén op de veertien werkenden in Zeeland is ‘international’. Het aantal buitenlandse kenniswerkers in Zeeland neemt gaandeweg toe. Voor hen is vandaag (vrijdag 16 juni) in Goes een tweede loket van het Expat Center Zeeland geopend. Werkgevers en internationals kunnen vanaf nu voor informatie en service terecht in Goes én Terneuzen.

 

Warm welkom in Zeeland voor iedereen

Het Expat Center Zeeland heeft tot doel een warm welkom te bieden aan internationale werknemers/kenniswerkers. Vier jaar geleden opende het eerste loket in Terneuzen en met het inrichten van de locatie Goes (gevestigd op de begane grond van het Stadskantoor) maakt het Expat Center Zeeland de dienstverlening Zeeuwsbreed en dus toegankelijker.

Meer dan 7% van de beroepsbevolking in Zeeland bestaat inmiddels uit internationals, blijkt uit onderzoek van Desicio, economisch onderzoek en advies. Dat percentage groeit jaarlijks en daarmee is het aandeel van internationale kenniswerkers en arbeidsmigranten onder de Zeeuwse beroepsbevolking substantieel.

 

Praktische vragen

André van der Reest, wethouder van centrumgemeente Goes en voorzitter van de Zeeuwse Werkkamer (Arbeidsmarktregio Zeeland) opende het Goese loket van het Expat Center. Met loketten in Goes en Terneuzen biedt het Expat Center Zeeland service en vormt het een onmisbare schakel voor internationale werknemers en bedrijven die met internationals samenwerken. Zij kunnen bij het Expat Center terecht met allerlei praktische vragen over regelgeving en belasting. Ook zaken als huisvesting, scholing, verzekeringen, cultuur en vrije tijd kunnen aan de orde komen.

 

Culturele inburgering

Aan de officiële opening ging een paneldiscussie vooraf onder leiding van Erik van Oosten, regiomanager van VNO-NCW. Daar werd ingegaan op het toenemende belang van internationals op de Zeeuwse arbeidsmarkt.

In zijn openingstoespraak sprak André van der Reest over het belang van gastvrijheid. Volgens Van der Reest betaalt een ‘warm welkom’ aan internationals zich vanzelf terug. Internationale werknemers geven de Zeeuwse economie een ‘boost’, aldus de voorzitter van de Zeeuwse arbeidsmarktregio.

‘Amerikaanse Nederlander’ Greg Shapiro, bekend van onder meer zijn Donald Trump-imitatie in de ‘Neherlands Second’-video, kreeg de lachers op zijn hand met zijn optreden over culturele inburgering.

Informatie

De loketten op beide locaties zijn van maandag tot en met vrijdag geopend van 9.00-16.30 uur.

Expat Center Zeeland – locatie Goes
M.A. de Ruijterlaan 2, 4461 GE Goes
+ 31 (0) 6 3462 5591

Expat Center Zeeland – locatie Terneuzen
Stadhuisplein 1, 4531GZ Terneuzen
+ 31 (0) 6 3052 2417

Meer informatie over het Expat Center Zeeland is te vinden op de website: www.expatcenterzeeland.com