Anders kijken naar werk: hoe je talent opnieuw benut
Anders kijken naar werk: hoe je talent opnieuw benut

Naar een evenwichtige Zeeuwse arbeidsmarkt, met een plek voor iedereen

Anders kijken naar werk: hoe je talent opnieuw benut

Hoe benut je alle capaciteiten van een projectleider, die nu veel tijd moet steken in administratieve taken? Een projectleider die liever zijn tijd steekt in professionalisering en andere urgente zaken dan dat hij noodgedwongen bezig is met administratie.

Het was één van de antwoorden van de Bedrijfs Inclusieve Arbeidsanalyse (BIA) van het team ‘Anders kijken naar werk’ bij Elektra 21. Dat bedrijf is gespecialiseerd in elektrotechnische installaties in woningen en andere gebouwen. Elektra 21 wil een functionele, veilige en sfeervolle omgeving creëren, voor zowel de werkplek als bij mensen thuis. De dienstverlening staat voor kwaliteit, veiligheid en service.

Zoals elk technisch bedrijf, kampt Elektra 21 met de knelpunten op de krappe arbeidsmarkt. Het bedrijf gaat deze uitdaging niet uit de weg, maar denkt in kansen en oplossingen. Zo is 21 Academy opgericht. Dit is een ontwikkelplatform gespecialiseerd in het werven, selecteren trainen en begeleiden van technisch talent. Of je nou een starter, zij-instromer of iemand met enige ervaring bent: je kunt terecht bij 21 Academy voor je professionele ontwikkeling in de technische branche.

Bedrijfs Inclusieve Arbeidsanalyse

Het team ‘Anders kijken naar werk’ is samen met Elektra 21 aan de slag gegaan om te kijken op welke manier de firma anders kan kijken naar werk. Door middel van een Bedrijfs Inclusieve Arbeidsanalyse (BIA) is gekeken naar onder meer de bedrijfscultuur, de sfeer in het team, werkdruk, verzuim en de processen. Processen worden heel uitgebreid doorgenomen door de taken stuk voor stuk te bespreken. Op deze manier bepaalt de organisatie (onder begeleiding van de analisten) welke taken geschikt zijn voor een algemene aanpak en voowelke taken er een specifieke opleiding nodig is.

 

Foto Eletra 21 - Anders kijken naar Werk

 

Nieuwe werknemers aantrekken

De eerder genoemde projectleider bleek vrij eenvoudig afstand te kunnen doen van zijn administratieve taken. Die konden worden overgenomen door een nieuwe werknemer. Eentje die geen technisch diploma heeft, maar wel beschikt over een administratieve achtergrond.  Zo ontstond er voor de projectleider ruimte om het werk te doen waar hij voor opgeleid was. Op deze manier kan een werkgever als Elektra opnieuw de specifieke talenten van een werknemer benutten.

Elektra 21 kijkt daarnaast ook verder dan het uitzetten van vacatures. Door te investeren in werknemers en ze op te leiden. En door anders te kijken naar werk. Het bedrijf zoekt naar andere manieren om de vacatures in te vullen. Iets wat hard nodig is met de huidige arbeidsmarkt.

Benieuwd of een analyse iets voor uw organisatie kan zijn? Neem contact op met één van onze analisten via anderskijkennaarwerk@aandeslaginzeeland.nl.