6 voordelen van sociaal ondernemen

1. Loyale en gemotiveerde werknemers

Mensen met een arbeidsbeperking zijn begrensd in hun mogelijkheden. Eigenlijk is dat niets bijzonders, want niemand kan alles. Wat hen in het algemeen bijzonder maakt, is dat ze zeer loyaal en gemotiveerd zijn, juist omdat het tot nu toe lastiger is om aan de slag te gaan. En als ze op hun talenten worden aangesproken, zijn ze tot heel veel in staat.

2. Financieel voordeel

Er is compensatie beschikbaar voor een deel van de loonkosten, premiekortingen en er is bovendien een beperkt financieel risico bij arbeidsongeschiktheid. Dat zijn financiële voordelen waarmee u kosten bespaart. Door het slimmer inrichten van uw werkprocessen kunt u elementair werk laten uitvoeren door minder duur personeel en wordt uw bedrijfsvoering efficiënter.

3. Kosteloze werving en selectie

Onder de vlag van Aan de slag in Zeeland nemen de WSP’s/UWV uw bedrijf de werving en selectie uit handen. Zij leveren een aantal geschikte kandidaten aan en u maakt de uiteindelijke keuze. Dit scheelt u tijd en geld.

4. Positief bedrijfsimago

Sociaal ondernemen is geen modeverschijnsel. Het is de nieuwe realiteit. Klanten kiezen liever voor ondernemingen met een goed sociaal beleid. Voor een groeiende groep klanten is het zelfs een voorwaarde. Besteedt u werk uit aan lagelonenlanden? Misschien zijn er mogelijkheden voor reshoring: werk terughalen uit lagelonenlanden, zodat het weer in Nederland uitgevoerd wordt door mensen die dat werk hier graag en goed doen. Ook daar kunt u mee voor de dag komen!

5. Streepje voor bij opdrachtgevers

Overheden en instellingen stellen social return on investment regelmatig als voorwaarde bij aanbestedingen. Door personen met een afstand tot de arbeidsmarkt in te zetten in uw organisatie creëert u bij voorbaat een voorkeurspositie bij aanbestedingen en offertes. Steeds vaker wordt door opdrachtgevers gekeken naar het landelijke keurmerk ‘Prestatieladder Sociaal Ondernemen’.

6. Innovatie

Door anders naar uw werkprocessen te kijken, kunt u nieuwe mogelijkheden creëren. Want met de inzet van collega’s met een arbeidsbeperking zijn innovatieve concepten mogelijk. Verschillende bedrijven ondernemen vernieuwend, omdat ze compleet nieuwe, winstgevende bedrijfsonderdelen voor mensen met een arbeidsbeperking opgezet hebben of door voor het reguliere personeel extra faciliteiten te ontwikkelen die worden uitgevoerd door mensen met een arbeidsbeperking.