Het kabinet heeft na overleg met de sociale partners en gemeenten besloten de quotumregeling te activeren, die moet leiden tot meer werkgelegenheid bij de overheid voor mensen met een arbeidsbeperking. Jetta Klijnsma, staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, heeft dit op 8 september jl. in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.
Basis hiervoor is de afspraak uit het Sociaal Akkoord van 2013 om in de jaren tot 2026 in totaal 125.000 banen bij de overheids- en marktwerkgevers te realiseren die speciaal zijn bedoeld voor mensen uit de doelgroep van de banenafspraak. Met deze banenafspraak werkt het kabinet aan een inclusieve arbeidsmarkt: een arbeidsmarkt die ook toegankelijk is voor mensen die vanwege een arbeidsbeperking minder kans hebben op werk. In de Wet banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten is vastgelegd hoeveel banen bedrijfs- en overheidswerkgevers elk jaar moeten creëren voor mensen uit de doelgroep. In 2015 haalden beide sectoren de gestelde doelen. Afgelopen zomer werd bekend dat het bedrijfsleven in 2016 het aantal banen ruimschoots gerealiseerd heeft. De overheidswerkgevers hebben hun doelstelling niet gehaald.
Heffing
Overheidswerkgevers krijgen tot en met 2019 de tijd om weer op schema te raken. Het quotumpercentage is nog niet bekend, wel dat de quotumheffing € 5000 zal bedragen per niet ingevulde arbeidsplaats van 25,5 uur. Via de monitor voor de quotumregeling wordt op het niveau van de individuele werkgever vastgesteld of een overheidswerkgever heeft voldaan aan het opgelegde quotumpercentage voor 2018. Deze resultaten zijn bekend in het derde kwartaal van 2019. Als een werkgever niet voldoet aan het quotumpercentage, wordt hij daarover in 2019 geïnformeerd, zonder dat dit leidt tot het opleggen van een heffing. Vervolgens wordt via de monitor voor de quotumregeling vastgesteld of de overheidswerkgevers hebben voldaan aan het opgelegde quotumpercentage voor 2019. Deze resultaten zijn bekend in het derde kwartaal van 2020. Als een werkgever niet blijkt te hebben voldaan aan het opgelegde quotumpercentage voor 2019, wordt voor 1 november 2020 de heffing opgelegd op basis van deze resultaten. Als de overheidswerkgevers weer op schema liggen, heeft het kabinet de mogelijkheid om de quotumregeling weer te deactiveren.
Onderzoek
Ook heeft de staatssecretaris een breed onderzoek aangekondigd, dat in kaart moet brengen hoe de quotumregeling voor de diverse onderdelen van de overheidssector in de praktijk uitwerkt. De resultaten van dit onderzoek komen medio 2018 beschikbaar.
Aan de slag in Zeeland 2016 - 2019
Privacyverklaring