Om te stimuleren dat er meer psychisch kwetsbare mensen aan het werk komen, worden in alle arbeidsmarktregio’s werkateliers georganiseerd. Zo kunnen kennis en kunde tussen de werelden van zorg en werk uitgewisseld worden. Onlangs was Zeeland aan de beurt.
De arbeidsparticipatie van mensen met een psychiatrische aandoening staat landelijk hoog op de agenda. In Nederland zijn 240.000 mensen met een ernstige psychische aandoening. Het aantal mensen met een lichte tot matige psychische aandoening is naar verwachting nog veel groter. Het is een kwetsbare groep; veel van deze mensen lopen vast in het reguliere werk, hoe graag ze ook zelf hun boterham willen verdienen. Landelijk is de stuurgroep ‘Mensenwerk’ gestart op initiatief van de staatssecretarissen Van Rijn en Klijnsma. Ook is er een convenant gesloten tussen het UWV en GGZ Nederland. Daarnaast is het is van belang om dit onderwerp ook regionaal goed te bekijken. Vandaar dat op initiatief van de Programmaraad regionale werkateliers worden gehouden.
Rol van werkgevers
Dinsdag 21 februari was Zeeland aan de beurt. Bij het werkleerbedrijf De Ambachten te Middelburg kwamen ruim veertig vertegenwoordigers van instellingen op het gebied van geestelijke gezondheidszorg, UWV, werkgeverservicepunten en gemeenten bij elkaar om kennis en ervaringen uit te wisselen. Het doel is om de werelden van zorg en werk dichter bij elkaar te brengen teneinde zo meer mensen met psychische aandoeningen duurzaam aan werk te helpen. Een vraagstuk dat daarbij speelt is of alle GGZ-cliënten gebaat zijn bij een reguliere plek op de arbeidsmarkt of dat een aangepaste plek (al of niet in de vorm van dagbesteding) passender is. Zorgvuldigheid en maatwerk zijn ook hier heel belangrijk. Een reportage van Brandpunt over het leerwerkbedrijf van Emergis (december 2016) laat dit goed zien. Tijdens het werkatelier is met elkaar verkend wat op Zeeuws niveau op dit vlak kan gebeuren. Welke instrumenten zijn hiervoor al beschikbaar en welke missen we nog? Ook werd gesproken over de communicatie tussen de zo verschillende werelden van werk en zorg en over de mogelijke rol van werkgevers. Daarbij is ook van belang hoe werkgevers die mensen met een psychiatrische aandoening werk bieden hierbij ondersteund kunnen worden.
Staatsecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft bekendgemaakt dat per arbeidsmarkregio maximaal € 100.000,- beschikbaar gesteld wordt om de aansluiting tussen arbeidsmarkt en de GGZ te verbeteren. Dit voorjaar maakt het ministerie de voorwaarden bekend om als regio voor dit bedrag in aanmerking te komen.
Aan de slag in Zeeland 2016 - 2019
Privacyverklaring