Aan de slag met… Lia Spruit

Ze gaat bijna met prepensioen, maar we laten haar niet zomaar gaan. Niet zonder ‘afscheidsinterview’. We hebben het over Lia Spruit, teamleider activering & werkgeversservicepunt voor de Oosterschelderegio.

Haar loopbaan startte in 1982 bij de gemeente Reimerswaal als administratief medewerkster buitendienst. Daarna heeft ze bijna alles gedaan wat je kunt doen binnen Sociale Zaken. Van klantmanager en werken met statushouders tot schuldhulpverlening, maar ook beleid maken en diverse teams leiden. Lia werkt bij GR de Bevelanden al vanaf het moment dat dit is opgericht. Sinds 2017 is ze actief bij het WerkgeversServicepunt (WSP) Oosterschelderegio.

In dit gesprek vertelt Lia hoe belangrijk werk voor haar is, waar ze trots op is en wat zij belangrijk vindt binnen de samenwerking in de Arbeidsmarktregio Zeeland | Aan de slag in Zeeland.

Hoe belangrijk is werk in het algemeen en hoe belangrijk is het voor jou?

Tsja, dat vraag je aan iemand die op het punt staat om te stoppen met werken. En toch vind ik werk heel belangrijk. Voor mezelf geldt, dat ik het belangrijk vind om mét mensen en voor mensen te werken.

Iedereen verdient hulp bij het zelfredzaam worden en de ontwikkeling daarnaartoe. Dat is mijn levensmotto! Werken is ook meer dan alleen inkomen. Het is samenwerken, voldoening krijgen en structuur krijgen in je dag. Er zit veel meer aan vast dan alleen verplicht naar je werk gaan om inkomen te verdienen.

Maar het is ook niet erg dat ik stop met werken. Ik hou eerst een periode van ‘we zullen wel even zien’. Eerst genieten van de rust. We wandelen graag. We hebben een hond dus lekker de natuur in. Kijk met corona is alles nog beperkt, maar daardoor komen mensen sneller in de knel en kun je in dat opzicht misschien weer iets betekenen voor een ander. Ik kan op meerdere manieren mijn voldoening halen uit het werken met mensen.

Heeft je werk altijd relatie gehad met de arbeidsmarkt in Zeeland?

Misschien wel, al was dat in Reimerswaal wel in heel mindere mate. In feite is bij mij de arbeidsmarktregio pas in beeld gekomen toen ik teamleider WSP werd.

Toen ik begon bij het WSP bestond dit uit drie tijdelijke medewerkers en een paar vaste medewerkers. Het WSP viel onder werk, inkomen en zorg, maar was eigenlijk een beetje vreemde eend in de bijt. De andere collega’s richtten zich in hun werk alleen op de Bevelanden, terwijl het WSP zich richt op de Oosterschelderegio (Bevelanden + Tholen + Schouwen-Duiveland). En daarbij ook nog Zeeuws-breed samenwerkt met de andere partners. Dit was voor mij op dat moment ook redelijk nieuwe materie. Ook al werkten we vanuit Reimerswaal wel eens samen met het WSP en stuurden we klanten naar het WSP, het is toch heel anders als je verantwoordelijk bent voor het WSP.

Wat is er zo mooi aan jouw functie?

Het begint er al mee dat ik mensen leuk vind. Ik vind het leuk om mensen in hun kracht te zetten. Zowel medewerkers als klanten. En als je dat Zeeuws-breed kunt doen en je kan daar met elkaar dingen bereiken, dan vind ik dat supermooi.

Waar ben je trots op?

Ik ben toch wel het meest trots op het team, zoals we dat hebben weten op te bouwen in de afgelopen jaren. Het team WSP is uitgegroeid tot een echt professioneel team. We participeren in het Zeeuws Team Jobhunters en Jobcoaches, dat hele mooie resultaten bereikt. We zijn ook betrokken bij het Zeeuws team Anders kijken naar werk, daarvoor doen we inclusieve bedrijfsanalyses. Ook daar hebben wij al mooie stappen gezet. We blijven leren van elkaar. We leren van anderen en anderen leren van ons.

Wat vond je zelf een van de mooiste momenten in het werk als WSP-coördinator?

Dat het dagelijks bestuur instemde met het vast benoemen van medewerkers in plaats van te werken met tijdelijke medewerkers. Dat vond ik het mooiste moment. Dit kostte heel veel energie en ging zeker niet vanzelf, maar het is wel gelukt. En daar ben ik heel blij mee.

Dit zorgde ervoor dat we een stabiele basis konden creëren. Als je echt een goed netwerk wilt hebben, houden en ontwikkelen en onderhouden dan is het van belang dat daar stabiliteit zit en die stabiliteit was er eerst niet. Dat gaf ook onrust binnen het team. Het was nooit zeker of je verder zou gaan. Je moest weer geld vinden om iemand tijdelijk aan te kunnen nemen. Je moest ook steeds opnieuw beginnen als een tijdelijke medewerker vertrok. De klanten kregen weer een nieuw gezicht. De procedures moesten opnieuw geleerd worden. Met het vast aannemen van medewerkers kwam er meer oog voor continuïteit.

Is er een situatie/persoon die je in het bijzonder is bijgebleven?

Nou dan noem ik eigenlijk juist even René Boone van team Arbeidsmarktregio Zeeland. Die ken ik al van Reimerswaal, waar we beiden werkten. Wat ik fijn vond, was dat ik hem altijd wel even persoonlijk kon benaderen als er iets was.

Zoals het niet vanzelfsprekend was dat het WSP de vaste formatie kreeg, zo was het ook niet vanzelfsprekend dat dit WSP altijd in the picture was bij management of andere bestuurders. We waren niet op de voorgrond aanwezig. Het was dan voor mij prettig om met René te kunnen sparren en met hem na te denken over hoe we nou aandacht konden vragen voor onze positie. Het WSP de plek te geven die het verdient.

Wat is een van de grootste misvattingen over de (Zeeuwse) arbeidsmarkt?

Hoe groter de afstand tot de klant, hoe groter de misvatting dat je de klanten zomaar op een hoopje kan gooien en op dezelfde wijze weg kan zetten. Dat kan gewoon niet. Bij een deel van onze kandidaten speelt problematiek. Dat zien we overal in het land, zowel op gebied van jeugdzorg, financiën en wonen. Als er op een van de leef terreinen iets speelt, dan is het heel lastig om je werk goed te blijven doen. Deze mensen hebben juist wat extra aandacht en begeleiding op maat nodig. 

En we zijn wel eens snel met ons oordeel toch? “Die zullen wel niet willen” of “die zullen wel van een bepaalde categorie zijn”. Om eerlijk te zijn weet ik niet wat ze zeggen. Daar verdiep ik me niet zo in. Vanuit het Sociaal Domein hebben we meer ervaring en weten we wat we moeten doen om iemand te kunnen plaatsen en waarop het mis kan gaan.

Welke kansen liggen er volgens jou nog voor het oprapen?

Nou voor het oprapen zie ik er niet zoveel. Ik denk dat de arbeidsmarkt altijd ‘under construction’ zal zijn. De ene keer moeten we wat meer prioriteit geven aan onze bekendheid naar alle betrokkenen in de arbeidsmarkt en de andere keer zal de prioriteit meer liggen op de interne organisatie.

We hebben al mooie stappen gemaakt in het met respect naar elkaar kijken en oog hebben voor ieder z’n kansen en mogelijkheden. Ook weten we elkaar binnen de samenwerking steeds beter te vinden. Dat is gewoon heel belangrijk. In gesprek blijven met elkaar. En zoeken naar mogelijkheden die gezamenlijk zijn.

Hoe kijk je aan tegen de toekomstige samenwerking(en) in de arbeidsmarktregio?

Iedere WSP heeft zijn eigen cases, soms ook met heel andere kandidaten. Kijk bijvoorbeeld naar de kandidaten van het UWV versus de kandidaten via de gemeenten. Laten we vooral kijken naar waar we in gezamenlijkheid tegenaanlopen. Als je het hebt over mobiliteit (om naar je werk te gaan) dan is dat een Zeeuws probleem. Daar heeft iedereen last van. Er zijn onderwerpen waar we allemaal mee te maken hebben en waar we samen kunnen zoeken naar een oplossing. Het is belangrijk dat we elkaar daarin weten te vinden. Projecten waar de winst zit in kennis delen en van elkaar leren, die moeten we niet laten lopen.

Aan de slag… wat staat er vandaag (nog) op je planning?

Het is vrijdag en ik eindig mijn werkweek altijd met het schrijven van een nieuwsmail om te voorkomen dat ik de één wel en de ander niet van informatie voorzie. Dus iedere week maak ik een nieuwsmail met de highlights van de afgelopen week en ontwikkelingen die er zijn. Dus dat ga ik straks doen. En verder vind ik het altijd een goed moment om mijn werkorganisatie te doen, zodat ik volgende week weer goed weet waar ik verder ga.

Straks ga je met pensioen, heb je nog een boodschap voor je opvolg(st)er?

Dat is niet te vatten in drie regels natuurlijk, maar onderschat niet het belang van samenwerken in de arbeidsmarktregio Zeeland. Investeer daarin!