"Het gaat erom de juiste persoon op de juiste plek te krijgen"

Dick Groot Koerkamp werkt sinds 2019 als adviseur bij het UWV en sinds 2021 bij het Zeeuws Mobiliteitsteam (ZMT). In deze veelzijdige functie begeleidt hij mensen bij het vinden van werk. Ook nu de banen voor het oprapen liggen, is het belangrijk de juiste persoon op de juiste plaats te krijgen. ,,Als je een rol kunt spelen bij het helpen maken van de juiste keuzes in die zoektocht, dan is dat prachtig.’’

 

Wat was jouw droombaan vroeger?

Mijn opa had een boerderij. Als klein jochie wilde ik graag boer worden. Of dierenarts.

 

Toch staan we hier niet over koetjes en kalfjes te praten. Jouw leven nam duidelijk een andere wending. Hoe is jouw carrière verlopen?

Via diverse werkgevers in het onderwijs en het sociaal domein terechtgekomen bij vakbond FNV en later bij het UWV. Bij het FNV werkte ik in een vergelijkbare functie. Dit beviel me heel goed, toen de kans kwam via het UWV heb ik aangegeven graag in deze rol te willen duiken. En tot nu toe bevalt het prima!

 

Dick Groot Koerkamp - Zeeuws Mobiliteitsteam

 

Het Zeeuws Mobiliteitsteam. Kan je daar iets over vertellen?

Tijdens de coronacrisis leek het erop dat veel mensen hun baan zouden verliezen en moeilijk weer zelf ander werk konden vinden. Om die mensen te helpen, riep de overheid regionale teams in.  Daar is het Zeeuws Mobiliteitsteam er één van. Gelukkig bleek het banenverlies erg mee te vallen. De teams zijn gebleven. Naast de mensen die hun werk kwijt zijn of dreigen kwijt te raken, helpen we nu ook bijstandsgerechtigden en niet-uitkeringsgerechtigden. Ook zzp’ers en jongeren kunnen bij ons terecht. Wij proberen de hele dienstverlening van verschillende partijen op de arbeidsmarkt in te zetten voor al onze kandidaten. We noemen dat ontschotte dienstverlening. Het team zelf bestaat ook uit medewerkers van die verschillende partijen. Wij zetten elkaars kennis en kunde in om dienstverlening op maat te kunnen leveren.

 

Hoe komen die mensen bij het ZMT terecht?

Kandidaten komen bij ons team terecht via de gemeenten, de vakbonden, het UWV, maar ze vinden ons ook via sociale media als LinkedIn en Instagram. We hebben inmiddels meer dan 220 mensen begeleidt naar werk. Een deel daarvan zit nog in het traject.

 

De banen liggen voor het oprapen. Waarom moeten mensen dan toch worden begeleid?

Dat heeft ermee te maken dat de functie-eisen van vacatures niet naadloos passen op de kandidaten. Terwijl de kern van bemiddeling is: de juiste persoon op de juiste plek krijgen. Kijk, in de beveiliging en bij fabrieken aan de lopende band is voldoende werk. In de kunst- en cultuursector zijn veel werkzoekenden. Ga je dan die mensen daar een baan aanbieden? Is dat dan duurzaam? Ook kan niet iedere werkzoekende in het onderwijs werken of in de kinderopvang, om maar eens een paar voorbeelden te noemen. Onze rol is binnen de competenties en interesses van iemand te zoeken naar een passende vacature en daar die mensen in te begeleiden.

 

Hoe verloopt zo’n traject?

Dat is maatwerk. We starten altijd met een uitgebreide intake. Daarna zetten we een traject uit. Daar valt vaak een competentieonderzoek onder. Verder kan zo’n traject heel divers zijn, de ene mens heeft intensieve begeleiding, scholing en coaching nodig, een ander is geholpen met een kort traject. Als scholing volgens ons nodig is, betalen wij de opleiding. Of een deel daarvan.

 

Dat is mooi!

Vooral als het traject leidt tot een baan. Zeker bij mensen, voor wie er anders geen dienstverlening zou zijn. Mensen zonder uitkering, of met een heel korte uitkering. Of voor zzp’ers die vastlopen.

 

Noem eens een voorbeeld?

Bij ons meldde zich een installatiemonteur die al jaren als zzp’er werkte. De fysiek zware klussen gingen hem steeds moeilijker af. Daarnaast gaf zijn belangrijkste opdrachtgever aan dat hij hem op termijn niet meer zou inhuren. Na een kennismaking zijn we eerst in gesprek gegaan om zijn wensen en mogelijkheden te achterhalen. Al gauw bleek dat hij zich wilde laten omscholen. Op kosten van het ZMT haalde hij het veiligheidsdiploma VCA en een certificaat voor het rijden met een heftruck. Met die papieren op zak konden we hem aanmelden bij het team jobhunters. Daar begeleiden ze hem naar een nieuwe baan in de logistiek. Het is prachtig om zo iemand te kunnen helpen aan werk naar zijn zin.

 

Wat betekent werk voor jou persoonlijk?

Ik werk inmiddels al zo’n veertig jaar. In mijn hele carrière ben ik twee keer -gelukkig heel kort-zonder werk geweest. Toen merkte ik aan den lijve wat voor een impact dat heeft. Werk heeft een hele belangrijke plaats in ons leven. Het zorgt voor inkomen, structuur, sociale contacten. Als je er een rol in kan spelen om mensen te helpen de juiste keuzes te maken bij de zoektocht naar een baan, dan geeft dat een goed gevoel.

 

En? Spijt van dat je geen boer of dierenarts bent geworden?

Nee hoor, maar een dierenvriend ben ik altijd gebleven.

 

Dick Groot Koerkamp: Na een opleiding aan de Academie Mens Arbeid, de opleiding voor beroepskeuzeadviseur gaat Dick aan de slag bij de Sociale Dienst in Tilburg. Vervolgens verhuist hij naar Zeeland waar hij werkt als beroepskeuzeadviseur bij een beroepskeuzebureau. Na een jaar stapt Dick over naar de functie van consulent Leerlingwezen. Vervolgens werkt hij zeven jaar bij de gemeente Middelburg en de Sociale Werkvoorziening. In 2007 maakt hij de overstap naar Fundeon, kenniscentrum Bouw en Infra. Tot 2017. Daarna werkt hij bij vakbond FNV, het UWV en vandaaruit bij het Zeeuws Mobiliteitsteam.